Χταπόδι κρασάτο με ζυμαρικά

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

Χρόνος προετοιμασίας:10΄

Χρόνος μαγειρέματος : 1 ώρα και 5΄

Βαθμός δυσκολίας     : μέτριος

    

Υλικά (για 6 άτομα):

1 κιλό χταπόδι φρέσκο* ή κατεψυγμένο

1 πακέτο χιλοπιτάκι κοφτό ( ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)

1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 ντομάτες ώριμες τριμμένες

½ φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί

6 – 7 φλιτζ.τσαγ. χλιαρό νερό

ελάχιστο αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση:

1.Πλένετε και καθαρίζετε* το χταπόδι πολύ καλά. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 7-9 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

2.Σβήνετε με το κρασί το χταπόδι και αφήνετε να πάρει βράση, περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα με το χταπόδι την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό.

3.Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, προσθέτετε 6 – 7 φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αφήνετε να βράσει. Ρίχνετε τα χιλοπιτάκια στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι ,ανακατεύετε για να μην κολλήσουν και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4-5 λεπτά περίπου.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χρήσιμο:

Στο ίδιο φαγητό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοφτό μακαρονάκι η ένα στριφτό ζυμαρικό με κοιλότητες.

*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο. 
Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.

 
 

← Πίσω στην σελίδα συνταγών





Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας