Χοιρινή σπάλα
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Μαγειρεύοντας Low and Slow cook
Χοιρινή σπάλα
Αγαπώ και επιλέγω πάντα για αυτήν τη συνταγή, μεγάλη χοιρινή σπάλα, γιατί λειτουργεί καλύτερα από το μπούτι. Αν και δεν σας αποκλείω το δεύτερο. Η πρότασή μου για το σερβίρισμα είναι δροσερό μαρουλάκι και σαλάτα που λειτουργούν εξισορροπητικά στην έντονη γεύση του χοίρινου και των μπαχαρικών. Παρόλα αυτά σας το προτείνω και σερβιρισμένο σε burger ή ακόμα και μέσα σε τρυφερά ψωμάκια bao.
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 χοιρινή σπάλα περίπου 2 – 2 ½ κιλά
3 κ.σ. μουστάρδα με μέλι
2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
4-5 φύλλα από γαλλικό μαρούλι
2 κ.σ. μέλι σκουρόχρωμο από πεύκο ή καστανιά ή βελανιδιά
2 ώριμα αβοκάντο
Χυμό από ένα λεμόνι για το αβοκάντο
Για τη σαλάτα ντομάτα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι
Χυμό από ένα λεμόνι 1 κ.σ. τσίλι sauce
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Τοποθετούμε τη σπάλα σε μια γάστρα και την αλείφουμε με τη μουστάρδα.
2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη γλυκιά και την καπνιστή πάπρικα με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφουμε από πάνω το χοιρινό καλύπτοντάς το εντελώς. Περιχύνουμε με το μέλι και προσθέτουμε 5 κ.σ. ηλιέλαιο. Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 °C. Κατεβάζουμε στους 80 °C και αφήνουμε στον αέρα να σιγομαγειρευτεί για 4-5 ώρες.
3. Βγάζουμε από τον φούρνο το κρέας και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το ανοίγουμε έτσι ώστε να σχηματίζουμε μικρά μικρά κομματάκια και ίνες.
4. Φτιάχνουμε τη σαλάτα με τη ντομάτα και τη βάζουμε στο κέντρο μιας πιατέλας.
5. Απλώνουμε γύρω γύρω τα φύλλα από τα μαρούλια και βάζουμε μέσα μπουκιές από το χοιρινό. Στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά αβοκάντο, το οποίο έχουμε δουλέψει με το πιρούνι ώστε να σπάσει και του έχουμε προσθέσει λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
6. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με τη σαλτσούλα που έχει περισσέψει στη γάστρα.
Καλή σας απόλαυση!