Χοιρινά Καραμελωμένα Λουκουμάκια
ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΑΡAΜΕΛΩΜΕΝΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙΑ – PORK BURNT ENDS
Ελάτε να καπνίσουμε αυτά τα τέλεια χοιρινά, καραμελωμένα «λουκουμάκια»,
που λιώνουν στην κυριολεξία στο στόμα!
Καταρχήν, το κρέας που χρειαζόμαστε είναι χοιρινή πανσέτα. Η χοιρινή πανσέτα που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει
να έχει κόκαλα, άρα θέλουμε μόνο λίπος και κρέας.
Υλικά για 10 άτομα
2,5 κιλά χοιρινή πανσέτα
½ φλιτζ. BBQ Rub – οποιοδήποτε είναι για χοιρινό ή δοκιμάστε το παρακάτω :
2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. κόλιανδρο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. πιπέρι μαύρο
1 κ.σ. σκόρδο
1 κ.σ. κρεμμύδι
1 κ.σ. κοφτή τσιλι σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. σάλτσα μπάρμπεκιου
φλιτζ. καστανή ζάχαρη
½ stick βούτυρο, σε μεγάλα κομμάτια
3 κ.σ. μέλι
¼ φλιτζ. Μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμάνετε μια ψησταριά κλειστού τύπου με καπάκι στους 120ο C (στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ξύλα για κάπνισμα κερασιάς ή μηλιάς ή τσιπς σε smoker tubs)
2. Κόβετε την χοιρινή πανσέτα σε κύβους 4 – 5 εκ. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το RUB που έχετε φτιάξει από πριν, μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
3. Τοποθετείτε τα burnt ends πάνω σε μια συρμάτινη σχάρα, και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
4. Στη συνέχεια, καπνίζετε τα χοιρινά burnt ends για 2 – 3 ώρες μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 72 – 75ο C. Προαιρετικά, ψεκάζετε με μπύρα ή χυμό μήλου στη 1 ώρα καπνίσματος για να προσθέσετε λίγη υγρασία.
5. Αφαιρείτε το κρέας από το smoker και το τοποθετείτε σε ένα βαρύ ταψί από μαντέμι ή χυτοσίδερο. Προσθέτετε τη σάλτσα BBQ, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, το μέλι και την μπύρα, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το βάζετε ξανά στο καπνιστήριο.
6. Συνεχίζετε να καπνίζετε τα χοιρινά burnt ends για άλλη 1,5 ώρα μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 90-93ο C.
7. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το κάπνισμα για άλλα 15 λεπτά για να «κολλήσει» καλά η σάλτσα πάνω στο κρέας. ( Αν η σάλτσα μπάρμπεκιου που έχει βράσει αλλά δεν έχει δέσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας μέχρι να γίνει το κρέας, μπορείτε να ρίξετε τους χυμούς σε μια κατσαρόλα και να τη κατεβάσετε μέχρι να δέσει και να πήξει. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξαναρίξετε τη σάλτσα πάνω από το χοιρινά burnt ends.)
8. Σερβίρετε, αφού αφαιρέσετε το κρέας από το smoker και το αφήσετε να «ξεκουραστεί» για 20 – 30 λεπτά.