Τσιπούρα με πορτοκάλι
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλη τσιπούρα 800 γρ. - 1 κιλό,
(χωρίς τα εντόσθια και καθαρισμένη) - 1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, για το εσωτερικό
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, Για το ταψί
- 1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε ροδέλες
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε την τσιπούρα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και την στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ένα - δύο σημεία από την πλαϊνή πλευρά της τσιπούρας.
- Στη σχισμή της κοιλιάς τοποθετείτε μια γενναιόδωρη ποσότητα από μαϊντανό, δύο φύλλα δάφνης, λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, 3-4 φέτες πορτοκάλι και αλατοπιπερώνετε.
- Ραντίζετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετείτε προσεκτικά το ψάρι σε αυτό. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και το λευκό κρασί και αλατοπιπερώνετε.
- Ρίχνετε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα στο ταψί, μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 38΄- 40΄ μέχρι το ψάρι να μαγειρευτεί έως μέσα.
- Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα το ψάρι για μερικά λεπτά πριν το αποσύρετε.
- Σερβίρετε είτε το φιλέτο είτε ολόκληρη την τσιπούρα. Ραντίζετε με τους χυμούς που έχουν απομείνει στο σκεύος και σερβίρετε γαρνίροντας με τις φέτες πορτοκαλιού.