Σολωμός με σάλτσα πορτοκάλι
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Σολωμός με σάλτσα πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ
4 φιλέτα σολωμού
½ κιλό σταμναγκάθι
1-2 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλιτζ. τσαγ. λευκό ξηρό κρασί
4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
¼ φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκαλιού
¼ φλιτζ. τσαγ. μηλόξιδο
¼ φλιτζ. τσαγ. μέλι
¼ κουτ. γλυκ. μπούκοβο
1 πορτοκάλι, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε λεπτές φέτες
Αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα βράζετε τα χόρτα για 8΄, αφού τα πλύνετε, τα καθαρίσετε
και κόψετε το στέλεχος της ρίζας. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και ετοιμάζετε το ψάρι.
2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Πασπαλίζετε τον σολωμό με αλάτι και πιπέρι και τον σοτάρετε για 4' από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τον σολωμό σε ένα πιάτο και σκεπάστε τον για να μείνει ζεστός.
3. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρασί, κατόπιν το σκόρδο και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύετε για 5'-7' ή μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό και να πήξει λίγο. Βάζετε στη βάση του πιάτου λίγο σταμναγκάθι και από πάνω τον σολωμό. Γαρνίρετε με σάλτσα και λίγα λαχανικά και σερβίρετε.
Χρήσιμο
Αντί για σταμναγκάθι, μπορείτε να συνοδέψετε το σολωμό με μαρούλι και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, που θα ζεματίσετε για 2΄ μόνο.
Καλή σας απόλαυση!