Πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλου με ρακή
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 12-24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
- 12 κοπανάκια κοτόπουλου με κόκκαλο
- 2 φλιτζ. τσαγ. κέτσαπ
- 10 κ.σ. ρακή
- 3 σταγόνες tabasco ή 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 1 φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 5 κ.σ. χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύετε σε ένα μπολ την κέτσαπ με τη ρακή, το ταμπάσκο (ή την πάπρικα), το αλάτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τον χυμό λεμονιού.
- Τοποθετείτε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνετε με το μείγμα που ετοιμάσατε. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια μέρα (αν σας πιέζει ο χρόνος, τα αφήνετε για 4 -6 ώρες το λιγότερο). Ξεχωρίζετε τα μπουτάκια από τη μαρινάδα και τα αφήνετε να στραγγίσουν για 1-2΄.
- Ψήνετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου στη σχάρα σε μέτρια φωτιά στα κάρβουνα για 20-25΄. Τοποθετείτε τα μπουτάκια από την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω και τα αφήνετε για περίπου 10΄, στη συνέχεια τα γυρίζετε και παρακολουθείτε προσεκτικά για να μην σας καούν. Τα αφήνετε επιπλέον για 10΄. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε τα μπουτάκια στον φούρνο τοποθετήστε το σε ένα ταψί το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε στους 180 ᵒC για 25΄ και μετά στο γκριλ για 10΄ ακόμα.
- Ελέγχετε αν είναι έτοιμα κάνοντας μια σχισμή στο μπουτάκι με ένα μαχαίρι. Είναι έτοιμα όταν έχει ασπρίσει το κρέας, το ζουμί του είναι καθαρό και δεν έχει καθόλου ροζ υγρό. Αφήνετε τα μπουτάκια για 5΄ να σταθούν πριν από το σερβίρισμα.