Πάπια με γλάσο μελιού & Πατάτες baby
ΥΛΙΚΑ
1 πάπια 2-3 κιλά
1.5 κ.σ. αλάτι
Για τις πατάτες
600 γρ. πατάτες baby κομμένες στα δύο
3 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο
3-4 μικρά μήλα κομμένα στα δυο
¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού νερό
Για την κοιλιά της πάπιας
3-4  κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι για το εσωτερικό της πάπιας
2 -3 φλούδες λάιμ
Για το γλάσο
Χυμό από 1 λάιμ (τη φλούδα για το εσωτερικό της πάπιας)
3 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
½ κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Λίγα κλωναράκια δεντρολίβανο και θυμάρι,
δεμένα μεταξύ τους για να χρησιμοποιηθούν σαν πινέλο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χαράζετε το δέρμα και το λίπος σε όλη την πάπια μπακλαβαδωτά σε μήκος 2.5 εκ., προσέχοντας να μην κόψετε τη σάρκα της. Αλατίζετε τη πάπια εξωτερικά και εσωτερικά και με το αλάτι τρίβετε τις άκρες από το δέρμα. Βάζετε τη πάπια σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι. Την τοποθετείτε στο ψυγείο, ακάλυπτη, τουλάχιστον για όλη τη νύχτα ή έως και 48 ώρες πριν το μαγείρεμα. Αυτή η διαδικασία στεγνώνει το δέρμα και να γίνει τραγανό.
2.  Αφαιρείτε τη πάπια από το ψυγείο 2 ώρες πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, καθαρίζετε από το περίσσιο αλάτι και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Φτιάχνετε το χυμό από λάιμ για το γλάσο και το κρατάτε στην άκρη.
3. Τοποθετείτε την πάπια επάνω σε μια μεταλλική σχάρα. Ετοιμάζετε ένα βαθύ ταψί και ρίχνετε μέσα τις πατάτες μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας τους. Στερεώνετε από πάνω την σχάρα με την πάπια, έτσι ώστε να στάζει το πεντανόστιμο λίπος της επάνω στις πατάτες.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά και στους 200°C για 30 ακόμα λεπτά. Η πάπια θα έχει ψηθεί πλήρως όταν η θερμοκρασία στο παχύτερο μέρος του μπουτιού φτάσει τους 82°C (ελέγχετε με θερμόμετρο). Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι μιάμιση ώρα.
4.  Μόλις ψηθεί η πάπια, με το πινέλο μυρωδικών περνάτε ένα ομοιόμορφο στρώμα με το γλάσο, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα πέντε λεπτά περίπου, ώστε  να κάνει κρούστα, περνάτε μια ακόμη φορά γλάσο και αφαιρείτε από τη φωτιά.
5. Αφαιρείτε την πάπια από τη σούβλα και τη μεταφέρετε σε μια πιατέλα, κόβετε το σπάγκο από την πάπια και αραδιάζετε τις πατάτες με μια τρυπητή  κουτάλα, στη συνέχεια δοκιμάζετε και πασπαλίζετε με περισσότερο αλάτι εάν είναι απαραίτητο. Αφήνετε τηνπάπια να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν την κόψετε.
 
Καλή σας απόλαυση !!!




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας
espa