Μοσχαρίσια μπριζόλα κιλότου στο τηγάνι με σάλτσα μουστάρδας
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Δεν έχετε χρόνο να ανάψετε κάρβουνα; Με τρείς κινήσεις που σας προτείνω θα έχετε στο σπίτι την πιο ζουμερή, τρυφερή και σωστά ψημένη μπριζόλα! Το κιλότο είναι ιδανική κοπή για αυτήν την συνταγή, καθότι ψήνετε εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ακόμα και αν ανέβει στους 60ο C, θα παραμείνει ζουμερό και νόστιμο. Αν το τηγάνι σας είναι μαντεμένιο ακόμα καλύτερα, γιατί η διάχυση της θερμότητας προς το κρέας γίνεται πιο γρήγορα. Μπορείτε να το φτιάξετε και σε κλειστού τύπου ψησταριά κάρβουνου, ώστε να «κερδίσετε» το άρωμα του καπνού.
Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 15-20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μοσχαρίσιες μπριζόλες κιλότου, περίπου 200 γρ. η κάθε μια.
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
2 -3 φρέσκα κλαδάκια θυμάρι ή δενδρολίβανο ή και τα δυο
Υλικά για την σάλτσα (1/2 φλιτζάνι σάλτσας)
Υπολείμματα του τηγανιού από την μπριζόλα
1 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμαριού
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί ή ζωμό
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1 κ.σ. ψιλοκομμένο βούτυρο αγελαδινό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρείτε τις μπριζόλες από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν το ψήσιμο. Τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνετε καλά. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να φύγει η περίσσια υγρασία από την επιφάνεια του κρέατος, κάνοντας μια καλύτερη κρούστα όταν το ψήνετε.
- Επειδή το μαγείρεμα της μπριζόλας θα διαρκέσει πολύ λίγο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα υπόλοιπα υλικά κοντά σας, καθώς και ένα θερμόμετρο εσωτερικής θερμοκρασίας κρέατος και μια καθαρή πλάκα για να ακουμπήσετε το ψημένο κρέας.
- Πριν από το μαγείρεμα, πασπαλίζετε απαλά την μπριζόλα με το αλάτι, φροντίζοντας να καλύψετε όλες τις πλευρές.
- Ζεσταίνετε ένα βαρύ, μαντεμένιο τηγάνι, είναι το ιδανικό-σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά. Το τηγάνι πρέπει να καπνίζει λίγο, όταν θερμαίνεται σωστά.
- Τοποθετείτε προσεκτικά τις μπριζόλες στο ζεστό σκεύος και μαγειρεύετε την πρώτη πλευρά μέχρι να αναπτυχθεί αρκετή κρούστα, ώστε το κρέας να μην κολλάει πλέον στο τηγάνι, περίπου 1 λεπτό. Γυρίζετε και μαγειρεύετε την άλλη πλευρά για 1 λεπτό. Συνεχίστε το μαγείρεμα και γυρίζετε συνεχώς την μπριζόλα για 3-4 λεπτά (3-4 γυρίσματα).
- Προσθέτετε προσεκτικά το βούτυρο, το σκόρδο και τα βότανα στο τηγάνι. Γυρίζετε τις μπριζόλες για άλλη μια φορά. Μετακινήστε το τηγάνι, έτσι ώστε το βούτυρο να πάει παντού και να περιλούσει το κρέας. Ξεκινήστε τον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας της μπριζόλας σε συνολικό χρόνο μαγειρέματος 6 λεπτών. Ιδανικά, το ψήσιμο σε medium rare, είναι περίπου στους 57ο C.
- Μεταφέρετε την μπριζόλα σε μία επιφάνεια και διατηρείστε την ζεστή.
- Ετοιμάστε τη σάλτσα μουστάρδας: Αδειάζετε το λίπος από το μαγείρεμα (αυτό δεν είναι απαραίτητο σε μια μπριζόλα όπως το κιλότο γιατί δεν έχει λίπος) και τα αρωματικά που ψήθηκε το κρέας, αλλά μην σκουπίστε το τηγάνι.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το θυμάρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές.
- Προσθέτετε το κρασί ή τον ζωμό και ξύνετε τα υπολείμματα από το κάτω μέρος του τηγανιού με μία ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν ελαφρά το υγρά, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε τη μουστάρδα, ανακατεύετε και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά. Βυθίζετε μέσα στη σάλτσα, το κρύο βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Μεταφέρετε τη μπριζόλα σε μια σανίδα κοπής και κόβετε σε λεπτές φέτες. Σερβίρετε αμέσως με τους χυμούς ή τη σάλτσα.