Μακαρόνια με Κόκορα
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
- 1 μεγάλο κόκορα κομμένο μερίδες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. τσαγ. κρασί, λευκό ξηρό
- 2 φλιτζ. τσαγ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή ανάλογη σάλτσα (από βάζο)
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκ . αλάτι
- ½ κουτ. γλυκ . πιπέρι
- 2 κόκκους μπαχάρι
- ½ κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- ½ κιλό φλομάρια ή απλές χυλοπίτες
- κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβετε τον κόκορα σε μερίδες και τον σοτάρετε στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, τον βγάζετε από την κατσαρόλα και τον βάζετε στην άκρη . Στο ίδιο ελαιόλαδο ροδίζετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε στο κρεμμύδι τον σοταρισμένο κόκορα και αμέσως σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε για 2-3 λεπτά να βράσει και να εξατμιστεί το κρασί. Τον σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, την ρίγανη το αλατοπίπερο, 2-3 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 45-50 λεπτά.
- Όταν ο κόκορας είναι ψημένος , μετράτε και προσθέτετε 4 ποτήρια νερό χλιαρό για να μην σταματήσει ο βρασμός και 2 ποτήρια φλομάρια ή χυλοπίτες. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και πάλι για 7-8 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με άφθονο κεφαλοτύρι.
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η ζάχαρη θα ΄΄κόψει΄΄ την οξύτητα της ντομάτας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια .