Καλαμαράκια γεμιστά με φέτα και ξινομυζήθρα

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

Συνταγή φίνα και με εξαιρετική υφή και αντιθέσεις λόγω της ευγενικής γεύσης που έχει το σπανάκι και του υπέροχου παντρέματος του με την οξύτητα της φέτας.
 


Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος : 30 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)


6-8  μεγάλα καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 φλιτζ.τς. φέτα

1 φλιτζ.τς.  ξινομυζήθρα
1 κουτ. σουπ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα

2 φλιτζ.τς. σπανάκι φρέσκο σοταρισμένο  

½ φλιτζ.τς. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 φλιτζ.τς. κρασί λευκό ξηρό
1 αυγό χτυπημένο (προαιρετικά)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκ. μαύρο πιπέρι
1  κουτ. γλυκ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ :

½ φλιτζ.τς.  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμμύδι)
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στον τρίφτη
1 κουτ. γ. πελτέ ντομάτας
½ κουτ. γ. ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζ.τς. φρέσκο βασιλικό
 

Εκτέλεση
 

1. Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμάρια από τις μεμβράνες στο εσωτερικό τους. Τα μάτια, το στόμα και τα πτερύγια.

2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο ή το μάραθο, το σπανάκι, το πιπέρι και το αλάτι. Γεμίζετε το μίγμα αυτό το καλαμάρι και το κλείνετε με οδοντογλυφίδες για να μην μας ανοίξει. Κρατάτε χωριστά τα ποδαράκια.

3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και το ψιλοτριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει το κρεμμύδι. 4. Ρίχνετε τα καλαμάρια και προσθέτετε το κρασί. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά.

5. Τραβάτε τα καλαμάρια και τα διατηρείτε ζεστά. Ωστόσο στην σάλτσα από τα καλαμάρια συμπληρώνετε ελαιόλαδο και ρίχνομε το σκόρδο, την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σιγοβράζετε για 5-6 λεπτά. Προσθέτετε τέλος τον φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.

6. Επιστρέφετε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με την σάλτσα και τα αφήνετε να πάρουν μόλις μια βράση. Σερβίρετε τα καλαμάρια με την σάλτσα τους και  γαρνίρετε με μπόλικο φρέσκο βασιλικό και ξύσμα λεμονιού.

 
 

ΧΡΗΣΙΜΟ: Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα καλαμάρια ελέγξτε να μην έχουν κόψιμο στο κάτω μέρος του σώματος γιατί θα φύγει η γέμιση.

Εφόσον χρησιμοποιήσετε μάραθο επειδή έχει έντονη γεύση να αποφύγετε τον βασιλικό. Να γεμίσετε τα καλαμάρια κατά τα ¾ για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.

 

← Πίσω στην σελίδα συνταγών





Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας