Αυτοκρατορική πάπια
ΥΛΙΚΑ
 
1 πάπια, περίπου 2 με 2 ½ κιλά
Για την μαρινάδα
6 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1 κ.σ. πιπέρι σετσουάν σπόρους, σπασμένους στο γουδί
1 κ.σ. μπαχάρι
1 κ.σ. κόλλιανδρο σπόρους, σπασμένους στο γουδί
1 κ.σ. άγριο κύμινο
1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
1 λίτρο σόγια
150 ml mirin
250 ml χοϊσίν (hoisin)
150 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή σάκε
10 φέτες πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα
1 κιλό πατάτες baby φούρνου
½ κιλό καρότα γλασέ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε την πάπια αφαιρώντας υπολείμματα από τα φτερά με ένα τσιμπιδάκι ή τα καίτε με ένα φλόγιστρο. Κόβετε και απομακρύνετε το λαιμό και το πίσω μέρος. Σκουπίζετε καλά και με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνετε μικρές οπές στο στήθος της πάπιας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το λίπος κατά την διάρκεια του ψησίματος.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζετε την μαρινάδα προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύοντας πολύ καλά. Τοποθετείτε μέσα την πάπια και την αφήνετε να μαριναριστεί για 24 ώρες, σκεπασμένη με μια μεμβράνη και στο ψυγείο.
3. Αφαιρείτε την πάπια από την μαρινάδα (δεν την πετάτε, θα την χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο) και την τοποθετείτε πάνω σε μια όρθια βάση ψησίματος πουλερικών. (Αν δεν έχετε, πάρτε ένα μεγάλο κουτάκι μπύρας, ανοίξτε το και αδειάστε το περιεχόμενο. Βάζετε μέσα νερό μαζί με λίγη από την μαρινάδα, τυλίγετε το κουτάκι με αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε επάνω την πάπια). Αφήνετε την να στεγνώσει στον αέρα για μια ώρα.
Αλατίζετε ελαφρά απ΄έξω και τοποθετείτε την πάπια μαζί με την βάση της σε ένα βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζετε μέχρι την μέση με νερό ή ακόμα καλύτερα με ζωμό που έχετε φτιάξει με τον λαιμό και το πίσω μέρος της πάπιας (έτσι θα δώσουμε περισσότερη νοστιμιά στο κρέας μας και θα το ενυδατώσουμε εσωτερικά).
4. Βράζετε την μαρινάδα για 15 – 20 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία τα επτά πρώτα λεπτά και μετά σε χαμηλή. Η μαρινάδα πρέπει να πυκνώσει και να γίνει ελαφρώς παχύρευστη.  Περιχύνετε την πάπια και την βάζετε στον φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 180ο C. Ψήνετε για μιάμιση ώρα. Στο διάστημα αυτό, περιχύνετε την πάπια με την μαρινάδα της 3-4 φορές. Ανεβάζετε την θερμοκρασία στους 200ο C και ψήνετε για 15 λεπτά για να γλασάρει η πάπια και στη συνέχεια, ξανακατεβάζετε στους 150ο C και ψήνετε για μισή ώρα ακόμα. Υπολογίζετε ότι για κάθε κιλό πάπιας χρειάζεστε μια ώρα ψησίματος.
5. Βγάζετε την πάπια από τον φούρνο την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Την φιλετάρετε και την περιχύνετε με την υπόλοιπη, πυκνή σάλτσα που έχετε φτιάξει από την μαρινάδα.
 
Καλή σας απόλαυση !!!




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας
espa