Κοντοσούβλι Συκώτι, Πικάντικο

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

Το τρυφερό και ζουμερό κοντοσούβλι συκώτι
είναι από τα αγαπημένα μου!
Συνδυάζοντας το μαλακό σαν σφουγγάρι κρέας του συκωτιού
με το τραγανό και πλούσιο σε γεύση λίπος από αρνί ή πρόβατο, επιτυγχάνουμε μια επική γεύση! Ο συνδυασμός των πικάντικων μπαχαρικών κάνει την διαφορά και καταφέρνει να δώσει ένα επιπλέον τόνο στην συνταγή. Σημειώστε, ότι του ταιριάζει απίστευτα μαζί με την πίτα, το στραγγιστό γιαούρτι ή γιαούρτι χτυπημένο με λίγο σκόρδο.
Το ψήσιμο στο κάρβουνο είναι το ιδανικό για το συκώτι κοντοσούβλι, αν και εξίσου καλά λόγω του λίπους, γίνεται και στον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού. 
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
Για τα σουβλάκια: 700 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
250 γρ. λίπος αρνιού ή πρόβατου από μπούτι.
Για τα μπαχαρικά: 2 κ.σ. κύμινο, 2 κ.σ. μπούκοβο νιφάδες,
γλυκό ή καυτερό, 2 κ.σ πάπρικα,1 κ.σ. σουμάκ.
Για την γαρνιτούρα: ½ κρεμμύδι, 1 ντομάτα (λεπτοκομμένη),
¼ κούπα μαϊντανό (ψιλοκομμένο), 1 κ.σ. σουμάκ,
1 αραβική πίτα ή ψωμάκι πίτα για σουβλάκι.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 1. Αφαιρείτε την μεμβράνη και τα νεύρα από το συκώτι. Κόβετε σε μικρές μπουκιές και μεταφέρετε σε μπολ.
2. Κόβετε το λίπος σε παρόμοιο μέγεθος και το προσθέτετε στο μπολ.
3. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα μπαχαρικά: το κύμινο, τις νιφάδες μπούκοβο, σουμάκ και την πάπρικα και ανακατεύετε καλά.
4. Περνάτε στα σουβλάκια το συκώτι και το λίπος. Προτιμότερο είναι, σε κάθε δύο κομμάτια συκωτιού να περνάτε ένα λίπος.
5. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και ανακατεύετε και τρίβετε μαζί με το αλάτι και το σουμάκ. Κόβετε την ντομάτα.
Ψήσιμο ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ:
Ανάβετε τα κάρβουνα και τα αφήνετε να ασπρίσουν. Ακουμπάτε πάνω στην σχάρα ή στον «αέρα» τα σουβλάκια και ψήνετε για 8-9 λεπτά ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλετε το συκώτι. Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρίζετε τα σουβλάκια 3-4 φορές, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και το λίπος.
Ψήσιμο ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ στους 200°C. Ψήνετε τα σουβλάκια στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, γυρνώντας τα κατά διαστήματα για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Σερβίρετε δίπλα ή πάνω στο ψωμί ή στην πίτα μαζί με τη γαρνιτούρα και τις ντομάτες.
 
Καλή επιτυχία!




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας
espa