Ζουμερά μοσχαρίσια στηθόπλευρα στον φούρνο

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

Αγαπάω μοσχαρίσια στηθοπλευρά,γιατί είναι ένα κομμάτι που τα έχει όλα: τρυφερό κρέας, κολλαγόνο και κόκκαλο.
Αν ψηθεί μάλιστα σωστά και αργά, σας αποζημιώνει με ένα ωραίο, ζουμερό κομμάτι κρέατος!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
1 ½  κιλό περίπου μοσχαρίσια στηθοπλευρά
Για την ξηρή μαρινάδα (rub)
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη, 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου, 1 κ.σ. σκόνη τσίλι,1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½  κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
3 κ.σ. μουστάρδα μέτρια
Για την γάστρα
½ φλιτζάνι σόγια sauce, 4 κ.σ. worchestire sauce, 1 κ.σ. βούτυρο
Για συνοδευτικό : ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
1 κιλό πατάτες, 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος, 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Φτιάξτε το rub: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε την καστανή ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα, το κύμινο και το αλάτι.
2.Απλώνετε την μουστάρδα στα στηθοπλευρά με το χέρι σας μέχρι να «πιάσει» παντού και πασπαλίζετε με το μείγμα των μπαχαρικών το κρέας από όλες τις πλευρές. Αφήστε τα στηθοπλευρά να «ξεκουραστούν» για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή έως και μια νύχτα στο ψυγείο. Αν προτιμήσετε το ψυγείο, φέρτε τα πάλι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
3.Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 130°C. Σε ένα ταψί, στρώνετε ένα αλουμινόχαρτο και μια λαδόκολλα από πάνω. Τοποθετείτε μέσα τα στηθοπλευρά σε μονή σειρά και τα σκεπάζετε με μια δεύτερη λαδόκολλα και  ένα άλλο αλουμινόχαρτο. «Τσαλακώστε» με τα χέρια σας τα δύο αλουμινόχαρτα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα σφιχτό  πακέτο που να περιέχει το κρέας.
4. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνετε για 2 ώρες και στη συνέχεια για μια ακόμα ώρα στους 190°C. Ελέγξτε με ένα θερμόμετρο κρέατος τα στηθοπλευρά: Θα πρέπει να είναι τρυφερά και η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι 95°C, στο πιο παχύ μέρος του. Εάν δεν είναι έτοιμα, ψήνετε για άλλα 30-60 λεπτά.
5.Όταν τα στηθοπλευρά είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα από το φούρνο, τα ανοίγετε και τα μεταφέρετε σε μια γάστρα ή σε μια βαριά κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με τα ζουμιά τους.
6.Προσθέτετε την σόγια sause, την worchestire sauce και το βούτυρο μαζί με 1 ½  φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
Για τον ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ: Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. 1. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο ώστε να πιάνονται, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα ζεσταίνετε ελαφρώς ίσα να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με τις πατάτες και με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ανακατεύετε καλά για να πολτοποιηθούν και να πάρετε έναν λείο πουρέ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο βούτυρο σε κυβάκια, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
2.Σερβίρετε τον πουρέ σε ένα πιάτο και βάζετε από πάνω 3-4 κουταλιές κρέας από τα στηθοπλευρά που έχετε κάνει τραβηχτό (pulled) και ένα ολόκληρο παΐδι από πάνω μαζί με μπόλικη σάλτσα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας
espa