Χοιρινός λαιμός στο φούρνο
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
ΥΛΙΚΑ
- 1 ½ κιλό χοιρινός λαιμός
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί Τιτάκης
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 8 μεγάλα δαμάσκηνα
- 10 ντοματίνια
- 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο, το μπαχάρι και το μισό σκόρδο. Ανοίγετε το κρέας οριζόντια στη μέση σε ένα μεγάλο φύλλο. Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με το μισό μείγμα μπαχαρικών και το τυλίγετε. Το δένετε με σπάγκο, ώστε να γίνει ρολό και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών.
- Σε ένα ταψί τοποθετείτε το κρέας και προσθέτετε το κρασί, τη σόγια, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το υπόλοιπο σκόρδο και το τσίλι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες, γυρνώντας το κατά διαστήματα.
- Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο, προσθέτετε το ζωμό και ψήνετε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C για 1 ½ ώρα. Κατόπιν προσθέτετε τα ντοματίνια, τα δαμάσκηνα και τα κλωναράκια δενδρολίβανου και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 200 °C για να πάρει χρώμα το φαγητό.