Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα και μήλα στην γάστρα
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
Απίθανη γεύση, εύκολο να γίνει ακόμα και από ένα πρωτάρη μάγειρα στην κουζίνα άλλα κυρίως έχει πάντα τρελή επιτυχία και αρέσει σε όλους!!!
Υλικά (για 12 άτομα):
-
2 μεγάλα χοιρινά κότσια
-
1/2 λίτρο μαύρη μπύρα
-
1 φλιτζάνι χυμό μήλου
-
3 ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
-
2 μέτρια κρεμμύδια
-
1 κλαδάκι σέλινο
-
2 κουτ. σουπ. ξίδι από κόκκινο κρασί
-
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
-
5 γαρίφαλα
-
1 ξύλο κανέλας
-
1 πρέζα κύμινο
-
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένετε τα κότσια και τα τοποθετείτε σε μια μεγάλη γάστρα με καπάκι που στον πάτο της έχετε βάλει το σέλινο. Προσθέτετε την μπύρα τον χυμό του μήλου, τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια ολόκληρα που πάνω τους έχετε καρφώσει τα γαρίφαλα. Ρίχνετε το ξύδι, το ελαιόλαδο και τα μήλα. Κλείνετε και ψήνετε για 35 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρετε το κότσι ζεστό μαζί με την σάλτσα του και τα μήλα. Συνοδεύετε με πουρέ πατάτας και σαλάτα λάχανο.
Χρήσιμο:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με λευκό κρασί και τον χυμό μήλου με πορτοκάλι χυμό.