Χοιρινό καπρικό με βότανα

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

 
Η πιο απλή και συνάμα η πιο νόστιμη Κρητική συνταγή για το χοιρινό κρέας!
 
ΥΛΙΚΑ
1 σπάλα χοιρινή με κόκαλο περίπου 2 κιλά
1 μάτσο ξερό φασκόμηλο
1 μάτσο ξερή ρίγανη
1 μάτσο ξερό θυμάρι
10 – 15 λεμονόφυλλα
Αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αλατίζετε τα χοντροκομμένα κομμάτια της σπάλας 8-10 ώρες πριν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο.
2. Βγάζετε το κρέας από το μπολ και το ακουμπάτε πάνω σε μια σχάρα στο φούρνο. Από κάτω βάζετε ένα ταψί με νερό. Ψήνετε αρχικά στους 200°C για 30 λεπτά. Συνεχίζετε το ψήσιμο στους 150°C για περίπου 2 ώρες (ανάλογα με το ποσό χοντρά είναι τα κομμάτια).
3. Όταν το κρέας ροδίσει και ψηθεί εντελώς, αδειάζετε τα υγρά από το ταψί. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος, τοποθετείτε δυο καρβουνάκια αναμμένα και από πάνω όλα τα βότανα ψιλοκομμένα. Βάζετε αμέσως το σκεύος κάτω από τη σχάρα ώστε να καπνιστεί το κρέας πολύ καλά. Η διαδικασία αυτή θα πάρει 5-8 λεπτά.
4. Απλώνετε σε μια λεία επιφάνεια 2-3 λαδόκολλες, σκορπάτε μερικά λεμονόφυλλα και τοποθετείτε επάνω το κρέας ζεστό. Κλείνετε αμέσως σφιχτά και το αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
 Σερβίρετε το κρέας χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με άφθονη πράσινη σαλάτα.
 
Καλή σας όρεξη!
 




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας
espa