Τραγανή ψητή πάπια με πορτοκάλι

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!

 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 2 κιλά πάπια
  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό τους)
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα δυο
  • 1 κουτ. σουπ. τζίνζερ φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 φλιτζ.τσ. χυμό από ρόδι
  • 2 κουτ.σουπ. μέλι Κρήτης «Αγία Άννα»
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
  1. Πλύνετε γρήγορα την πάπια κάτω από τρεχούμενο νερό. Σκουπίστε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και με βαμβακερή πεσέτα αν χρειαστεί ώστε να στεγνώσει εντελώς η πάπια. Αφαιρείται τον λαιμό και το πίσω μέρος του πτηνού (όπου συγκεντρώνεται έξτρα λίπος).
  2. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό και μυτερό μαχαίρι και χαράξετε σε σχήμα μπακλαβά τα σημεία όπου το δέρμα είναι πολύ λιπαρό . Συνήθως στο στήθος και στην βάση από τα πόδια. Απλά θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίσετε το κρέας με το μαχαίρι. Αυτή η τεχνική βοηθάει το λίπος να τρέξει μέσα στο ταψί και όχι να διεισδύσει μέσα στην πάπια καθώς λιώνει.
  3. Καρυκεύετε την πάπια με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Δένετε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια. Τοποθετήστε την πάπια σε ένα ταψί αλλά επάνω σε σχάρα. Με το στήθος προς τα πάνω. Αφήστε την πάπια μέσα στο ψυγείο ξεσκέπαστη όλη νύχτα ή τουλάχιστον 7-8 ώρες πριν την μαγειρέψετε. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. 
  4. Αφήστε την πάπια εκτός ψυγείου 30΄να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετείστε την πάπια μαζί με το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνετε για 40΄ στον αέρα. Κατά την διάρκεια του ψησίματος τρυπάτε με ένα πιρούνι απαλά τα σημεία με το λίπος ώστε να τρέξει μέσα στο ταψάκι,το οποίο αδειάζετε τουλάχιστον 2-3 φορές κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μετά από τα 40΄ ψησίματος γυρνάτε την πάπια με το στήθος επάνω στην σχάρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40΄. Για μια ακόμα φορά γυρνάτε την πάπια με το στήθος επάνω και συνεχίζετε ο ψήσιμο για 50 λεπτά αφού πρώτα αφαιρέσετε το λίπος από το ταψί.
  5. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τον χυμό από τα πορτοκάλια, τα ρόδια, το μέλι , το τζίνζερ και το κρεμμύδι. Σιγοβράζετε το γλάσο μέχρι να μειωθεί στο μισό και να κολλάει στο πίσω μέρος του κουταλιού, χωρίς να είναι καθόλου ρευστό. Πετάξτε το κρεμμύδι. Βγάζετε την πάπια από τον φούρνο και αφαιρείτε ξανά ότι λίπος έχει συγκεντρωθεί στο ταψί . Ανεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Περνάτε γενναιόδωρα την πάπια με το γλάσο παντού, δυο τουλάχιστον φορές και την βάζετε ξανά στον φούρνο για 10΄, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 75°C. Αφήστε την πάπια να ξεκουραστεί για 15΄ πριν την σερβίρετε μαζί με το γλάσο που έχει μείνει.
 
Καλή σας όρεξη!
 
 
 




Τηλεφωνήστε μας
E-mail
Ακολουθήστε μας
Επικοινώνηστε μαζί μας