Μαγειρίτσα με συκωταριά και άγρια χόρτα
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
- 1 μεγάλη αρνίσια συκωταριά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξηρό περασμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο μάραθο
- 1 φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 φλιτζ. τσαγ ψιλοκομμένο σπανάκι
- 1 φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο σέσκουλο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλεύρι
- ½ φλιτζ. τσαγ. λευκό κρασί αρετσίνωτο
- 1 αυγό
- χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένετε τα συκωτάκια με άφθονο κρύο νερό . Τα ψιλοκόβετε και τα αλατίζετε. Τα αφήνετε να στραγγίσουν το νερό τους.
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να «γυαλίσει» προσθέτετε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, σβήνετε με το κρασί και σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε ένα λίτρο νερό και το αφήνετε να βράσει .
- Αμέσως μετά βάζετε στην κατσαρόλα τα χορταρικά ψιλοκομμένα και αφήνετε την μαγειρίτσα να σιγοβράσει σκεπασμένη για 45-50 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και το μοσχοκάρυδο και αφήνετε την σούπα να «ηρεμήσει» επάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας.
- Ετοιμάζετε το αυγολέμονο ως εξής : χτυπάτε τα αυγά με το λεμόνι μέχρι να αφρίσουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε λίγο από το ζουμί της μαγειρίτσας. Ρίχνετε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακινείτε δύο τρεις φορές. Αφήνετε την κατσαρόλα για 10 λεπτά επάνω σε κλειστό μάτι.