Κουνέλι στη σχάρα με μαρινάδα δενδρολίβανο
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
Αν γίνεται με το κοτόπουλο γιατί όχι και με το κουνέλι; Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ποτέ κουνέλι στη σχάρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα! Η γεύση αυτού του λευκόσαρκου κρεατικού είναι πραγματικά ανεπανάληπτη, εφόσον μαριναρίστει για αρκετή ώρα με δενδρολίβανο και σκόρδο. Το μυστικό είναι μια αρκετά λιπαρή μαρινάδα έτσι ώστε να ενυδατωθεί το στεγνό κρέας του και να μη σας στεγνώσει στη σχάρα. Επίσης να σας πω ότι το κουνέλι θέλει υπομονή και στην αρχή δυνατή φωτιά και μετά πιο μαλακή και ήπια.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 1 μέτριο κουνέλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια.
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 ½ κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο
- 1 φλιτζ.τσαγ. κρασί λευκό
- 1 φλιτζ.τσαγ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πράσινο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ αναμειγνύετε με το χέρι σας ή με έναν αυγοδάρτη όλα τα υλικά της μαρίναδας. Απλώνετε τα κομμάτια από το κουνέλι σε ένα ρηχό ταψί και το περιχύνετε με τη μαρινάδα. Καλύπτετε με μια μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για 7-8 ώρες.
- Τραβάτε το κουνέλι από τη μαρινάδα και χωρίς να το σκουπίσετε ιδιαίτερα το ακουμπάτε επάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε σχάρα με κάρβουνα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Ψήνετε γυρνώντας κάθε 10 λεπτά και αλλάζοντας μεριά ώστε να μη σας καεί το κρέας. Στο διάστημα που ψήνετε αλείφετε το κουνέλι συνεχώς με ηλιέλαιο ώστε να γίνει ζουμερό.
- Παράλληλα βράζετε και συμπυκνώνετε τη μαρινάδα μέχρι να μείνει η μίση. Μόλις βγάλετε το κουνέλι από τον φούρνο το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν φτιάξετε το κουνέλι στο γκριλ του φούρνου σας καλό είναι να τοποθετήσετε ένα ταψί από κάτω στο οποίο θα έχετε βάλει νερό ή μπύρα ή λευκό κρασί για να ενυδατώνεται το κρέας και να μη σας ξεραθεί.