Χειμωνιάτικο φρικασέ με μπακαλιάρο
από τη Μυρσίνη Λαμπράκη!
“Ένα φρικασέ διαφορετικό από τα άλλα διότι παρακαλώ, εδώ η σάρκα του ψαριού είναι τόσο ελαφριά που δίνει άπλετο χώρο στα μυρωδάτα χόρτα και στην οξύτητα του λεμονιού”.
YΛΙΚΑ
YΛΙΚΑ
- 2 τεμ. μπακαλιάρου περίπου 1kg
- 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
- 2 φλιτζ. λάπαθο ψιλοκομμένο
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. άνηθο
- 3 κ.σ. κρασί λευκό
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε τα χορταρικά και απομακρύνετε τα κοτσανάκια και τα κιτρινισμένα φύλλα. Τα πλένετε και τα στραγγίζετε ελαφρά. Όπως είναι υγρά τα ρίχνετε σε μία κατσαρόλα, σκεπάζετε και τα αφήνετε να αχνιστούν για 3 - 4 λεπτά.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε το ψάρι που έχετε πασπαλίσει με λίγο ελαιόλαδο μόλις για 2 με 3 λεπτά, να σχηματιστεί μία ελαφριά κρούστα. Σβήνετε με το κρασί.
3. Ρίχνετε τα χορταρικά, αλάτι και λίγο πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά.
4. Χτυπάτε σε ένα μπολ το αυγό και αρχίζετε σιγά-σιγά και εναλλάξ να προσθέτετε ζωμό από το φαγητό και χυμό λεμονιού.
5. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις σταματήσει να κοχλάζει ρίχνετε το αυγολέμονο. Ανακινείτε ελαφρά χωρίς να βάλετε κουτάλα ή πιρούνι για να μην “σπάσει” το ψάρι και σφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για
10 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένο με λίγο φρέκο πιπέρι.